Kevätkeikan 2006 palkinto

Museokuorma-autojen Kevätkeikan palkinto Nokialle. Parhaalla tavalla kuorma-autoiluperinnettä Veteraanikuorma-autojen seuran "Kevätpäivän Tasaus" -tapahtumassa esittelevä autokunta palkitaan vuosittain "Edustavin kokonaisuus" -kiertopalkinnolla.

Tällä kertaa mustasta marmorista valmistetun museokuorma-auto -seinäkellon saivat haltuunsa nokialaiset Kalevi Vähä-Tahlo ja hänen tyttärenpoikansa, 10 -vuotias Mikael Marjamäki.

Flunssakaan ei pidätellyt ajoon osallistumasta vanhoista kuorma-autoista kiinnostunutta nuorta miestä, joka pappansa esimerkkiä seuraten oli hankkinut yllensä asianmukaiset 50-luvun alkupuolen asusteet.

Palkitsemiskriteereinä arvioidaan niin auton ulkoinen olemus ja mahdollinen kuormarekvisiitta kuin myös ajomiehistön asusteet, varusteet sekä positiivinen asenne. Ns. yli-entisöintiä, eli "hienommaksi kuin tehtaalta tullessa" -kuntoon saattamista ei aikansa rankkoihin kuljetustehtäviin tarkoitettujen kuorma-autojen kohdalla pidetä välttämättömänä, jos edes suotavanakaan.

Myös asustuksen suhteen toivotaan pysyttäydyttävän nimenomaan ajokin ikäkaudelle tyypillisissä tamineissa - ei vahempaa eikä nuorempaa kuosia. Vähä-Tahlon autokunnan todettiin erinomaisesti täyttävän palkitsemisen edellytykset, kuten historiallisesti merkittävä ajoneuvotallenne ja oikein valitut asusteet.

Vaatimattoman oloisella GAZ-51 -kuormurilla on ollut vankka sijansa jälleenrakentamisen Suomessa.Vaikka 50-luvulla kaikista Suomen kuorma-autoista lähes 30 % oli näitä Gorkin autotehtaan tuotteita (GAZ = Gorkovsky Avtomobilny Zavod), ovat ne muutamia entistettyjä yksilöitä lukuun ottamatta jo lähes kadonneet maastamme.

Pitkä ei ollut palkinnon siirtomatka, sillä sen edellinenkin haltija, tottijärveläinen Jouko Virtanen toimii korjaamoyrittäjänä Nokialla. Jouko palkittiin vuotta aiemmin Austin K4 /1947:llä, jonka lava pursuili vanhoista maataloustyövälineistä. Kuorman määränpää oli tuolloin Maatalousmuseo Sarka Loimaalla.