LÄNSIRANNIKON KEIKKA 4.-7. 6.2009

Reitillä Lieto-Turku-Uusikaupunki-Rauma-Pori-Kullaa on nähtävänä lähes kilometrin mittainen "liikkuva automuseo"!

Veteraanikuorma-autojen Seuralla on tapana järjestää vuosittain ns. Pitkä Keikka. Vanhojen työjuhtien kolonna kierteli viime vuonna poikkeuksellisesti Virossa, mutta tänä vuonna ajetaan taas kotimaan kamaralla. Nyt keikka suuntautuu Varsinais-Suomeen ja Satakuntaan.

Kesäkuun ensimmäisen viikon lopulla tarjoutuu yleisölle tilaisuus tutustua siihen autokantaan, jolla tämä maa on vuosikymmenten saatossa ylösrakennettu. Tarjolla on yli 60 aitoa menopeliä 30-luvun alkuvuosilta asti. Letkan kärjessä tietysti vanhimmat merkit, kuten Ford ja Chevrolet. Valtaosa hyvin entisöidyistä ajoneuvoista on kuitenkin sotien jälkeisiltä ajoilta; 40- ja 50-luvuilta, jolloin valtamerkkejä alkoivat olla Sisut, Volvot ja Scaniat. Toki 60-lukukin on vahvasti kuvassa mukana, kuten Mercedes, Bedford, Vanaja ja monet muut merkit osoittavat. Tuoreimmat museorekisterissä olevat kuormurit ovat 70-luvun mallia; silloin teillämme jyristelivät jo lähes kaikki nykyisinkin mukana olevat merkit - monesti tosin vielä pitkänokkaisina versioina.

VetKun keikoilla on aina mukana harrastajia kautta koko Suomen. Niinpä keikkakolonnassa on edustettuna monipuolisen kuljetuskulttuurin koko kuva. On eri seppien tekemiä lavarakenteita ja eri tavaralaatuihin soveltuvaa kalustoa kuten maitoautoja, pöllirekkoja, tankkiautoja jne. Tapana on kuormaan koota rahtia ja rekvisiittaa juuri kyseisen auton omalta vuosikymmeneltä. Kuljettajat apumiehineen - ja -naisineen - ovat pukeutuneet oman aikakautensa asusteisiin. Pussihousut ovat yleisiä, samoin jatsarisaappaat ja kiiltävälippaiset kuskinlakit. Naisväen leningit ja pukeutuminen edustaa yleensä ennenvanhaista vapaa-ajan tyyliä.

Asuihin, autoihin ja vetkulaisiin on helppoa tutustua myös reitin varren useissa pysähdyspaikoissa:

Torstaina 4. kesäkuuta autot kokoontuvat Lietoon Avantin teollisuusalueelle, Powder-Trans Oy:n pihalle, josta startti tapahtuu klo 9. Kolonna jatkaa Orikedon kautta kaupungin halki merimuseo Forum Marinumiin. Sieltä ajetaan klo 13 Tuomiokirkon eteen, jossa kalusto on nähtävänä pari tuntia. Päivän päätteksi kolonna ajaa Ruissaloon yöksi.

Perjantaina 5.6. Ruissalosta mutkitellaan yhdeksän jälkeen kohti Naantalia. Matka jatkuu Luonnonmaan kautta Merimaskuun ja edelleen Mietoisten halki Mynämäen kirkolle, jossa pidetään tauko klo 11.15-11.45. Köröttely jatkuu Vehmaan suuntaan ja Vinkkilästä käännytään Sairisten ja Lahden kylien kautta Uuteenkaupunkiin autotehtaan parkkipaikalle, jonne saavuttaneen klo 14 mennessä.

Lauantaina 6.6. kierretään - Merefestien kunniaksi - klo 9 jälkeen lenkki Uudenkaupungin keskustassa ja jatketaan Pyhärannan kautta Raumalle. Siellä tauko on Äijässuon talviharjoitteluhallin P-paikalla klo 10.30-11.30. Lievästi bensantuoksuinen meno jatkuu Olkiluotoon, jossa ollaan puoliltapäivin. Eurajoelta jatketaan 8-tietä Porin Veholle. Eli kilometrin kolonna saattaa hidastaa valtatien liikennettä lauantaina iltapaivallä kello kolmen neljän välillä. Porista hurautetaan iltakuuden paikkeilla Kullaalle Metsäopistolle yöksi.

7.6. eli sunnuntaina aamupäivällä Veteraanikuorma-autojen Seura ry pitää kokousta Leineperin Ruukin miljöössä. Puoliltapäivin alkaa jyristely kotia kohti eri puolille Suomea.