Loska-ajot 2004

MUSEOKUORMA-AUTOJEN LOSKA-AJO KUNNIOITTAA RAHTILIIKENTEEN PERINTEITÄ.

Mieleen nousee nostalgisia muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta. Lähtemättömästi on monien aivojen sopukoihin tallentunut moottorin voimaa uhkuva murina ja suorahampaisen vaihdelaatikon valittava jurnutus raskaiden sorakuormien kiivetessä mäkeä kotikylän mutkaisella maantiellä. Nyt tuo elämys on mahdollista kokea jälleen! Veteraanikuorma-autojen Seura ry:n vuosittainen syyskokoontuminen, Loska-ajo, tuo esiin näyttävän kavalkadin historiallisia museokuorma-autoja.

Tarkoin alkuperäisasuunsa entistetyt vanhat kuormajuhdat, kuin myös niiden ajan hengen mukaisesti sonnustautunut kuljetushenkilöstökin, saavat aitoudellaan monen sydämen väpättämään. Kuormalavalla keikkuvat vanhat perinne-esineet luovat mielikuvan vuosikymmenten takaisesta elämänmenosta. Seuran jäsenet toimivat, kukin tahoillaan eri puolilla Suomea, kuljetuskulttuurin perinteen tallentajina.

Perinnetallennus sisältää paitsi ajoneuvojen ja niiden lisälaitteiden konservointia, entistämistä ja museointia, myös kaiken näiden käyttöön liittyvän tiedon keräämistä ja arkistointia. Julkisilla esiintymisillään Seura haluaa paitsi kunnioittaa perinteitä, myös muistuttaa ihmisiä siitä, että jotkin näennäisesti hyödyttömät esineet, asiakirjat tai valokuvat saattavatkin olla tallentamisen arvoisia historiallisia dokumentteja.

Ajoreittien ja tutustumispaikkojen huolellisella valinnalla taas halutaan tutustuttaa eri puolilta maatamme kokoontuvat perinnetallennuksen harrastajat kunkin seudun omimpaan kulttuuriin ja paikallisiin yrityksiin.

Lauantaina 6.11.2004

 • klo 9.00 - 9.30 Osallistuvien veteraanikuorma-autojen kokoontuminen Vehoniemen Automuseolle Kangasalan historiallisella Vehoniemenharjulla, missä maistuvan aamiaisen lisäksi saamme tilaisuuden tutustua museoautokokoelmiin.
  Aamiaisen lomassa Jari Korkiakoski kertoilee miten raskaastakin hyötyajoneuvosta valmistetaan tarkka pienoismalli. Näyttelyn erikoisuuksista mainittakoon mm. Sallisen kuljetusliikkeen historiaa esittelevä kattava pienoismallikokoelma niin auto- kuin työkonekannasta vuosilta 1928 - 1980, laaja valokuvanäyttely, sekä vitriiniin rakennettu tukikohta ympäristöineen. Kuljetusliikkeen historiikkikirjaa on tilaisuus hankkia erikoishintaan.
 • 10.30 Siirtyminen vanhoja tieuria noudatellen reittiä Vehoniemi - Pälkäne - Harhala - Laitikkala - Hauho.
 • 11.30 Saapuminen Miekan maatilalle. Perinteitä uhkuvan vanhan tilan kivinavettaan rakennetussa ravintolassa nautitaan lounas "Niskavuoren emännän silmälläpidon alla".
 • 13.00 Lähtö reittiä Hauhon Vanha raitti - Hauhontaustantie - Mattilan tila
 • 13.30 Retkikahvit Hauhontaustan kylätoimikunnan KIVITUVALLA. Perushauholainen murre-esitys höysteenä. Kansanedustaja Jari Koskisen tervehdys.
 • 15.00 Ajo Lepaan kautta Tyrväntöön Hotelli Petäykseen.
 • 15.30 Majoittuminen
 • 16.00 - 19.00 Saunat, hallituksen kokous.
 • 19.30 Halloween-illallinen kongressihotelli Petäyksen upeassa maisemaravintolassa. Illallisen tarkkaa Menúa ei valitettavasti vielä ole julkaistavissa, mutta aiemmin ko. tilaisuudessa on tarjoiltu mm. alkuruokina Kalmankiekkoa ja Pirunpolskaa, lämpiminä Velhon Viettelystä ja Kuutamorakeita, Tappajahaita ja Kelmeää Lukinseittisosetta, Vampyyrin ansarin antimia sekä jälkiruoaksi Myrkkyomenapiirasta ja Taikasooseja.

Joka tapauksessa illallista nauttineet ovat kiitelleet sitä erinomaisen ravitsevaksi ja maistuvaksi.

Sunnuntaina 7.11.2004

 • 8.00 Aamiainen
 • 9.00 Veteraanikuorma-autojen Seura ry:n syyskokous.

Toivotamme edustajanne tervetulleeksi tutustumaan tähän ainutlaatuiseen perinnetallennustoimintaamme!

Syysterveisin
Veikko Hoppula
puh. 0400 411 952