Etelä-Pohjanmaata tunnetuksi museokuorma-autoilla

Historia herää hetkeksi eloon Veteraanikuorma-autojen Seura ry:n jäsenten suunnatessa upeasti entisöityjen ajokkiensa etupuskurit perinteiselle kokoontumisajolleen, nyt ensi kertaa Etelä-Pohjanmaan maisemiin. Mieleen nousee nostalgisia muistoja lapsuudesta ja nuoruudesta. Lähtemättömästi monen muistiin on tallentunut jo kaukaa kuuluva moottorin voimaa uhkuva murina ja suorahampaisen vaihdelaatikon valittava jurnutus raskaiden sorakuormien junnatessa kotikylän mutkaisella maantiellä. Nyt tuo elämys on mahdollista kokea jälleen!

Jalasjärveltä liikkeelle lähtenyt yli 60:n museokuorma-auton kolonna jurnuttaa arvokkaan verkkaisesti Kauhajoen, Karijoen sekä rannikon kaupunkien kautta Närpiöön, jatkaakseen sieltä Vaasan kautta edelleen kohti Härmää. Lavoilla on monenmuotoista perinnetavaraa, kuljettajilla ja apumiehillä ajokkinsa aikakauden mukaiset asusteet ja muut varusteet aina holkkitupakoita ja vanerisia eväsaskeja myöten.

Osallistujat ovat kokoontuneet eri puolilta Suomea. Vanhimmat mukana olevat kuorma-autot lienevät 1920 -luvun valmistetta!

Kuorma-autoperinteen harrastajien 17. matka-ajo tutustuttaa osallistujansa jälleen uuteen osaan kauneinta Suomea, sen historiaan, nykyoloihin ja kulttuuriin. Samalla harrastajat esittelevät maakunnan väestölle omaa kulttuuriperinnettään; vanhoja kuorma-autoja sekä niiden monimuotoista käyttöä kotomaamme rakentamisessa vuosikymmenten kuluessa.Aiemmat keikat ovat nekin kulkeneet historiallisilla seuduilla; merkittävimpiä näistä esim. pitkät matka-ajot Petsamoon, Karjalan kannakselle ja Ahvenanmaalle.

Veteraanikuorma-autojen Seura ry on valtakunnallinen, vanhojen tavara-autojen ja muiden hyötyajoneuvojen entistämistä, sekä näihin liittyvän perinteen tallentamista edistävä harrastajajärjestö. Seuran lähes 470:een jäseneen kohoava joukko on järjestäytyneessä muodossa harrastanut suomalaisen liikennekulttuurin perinnetallennusta jo vuodesta 1987 lähtien.

Tavoitteidensa toteuttamiseksi Veteraanikuorma-autojen Seura ry. järjestää jäsenistölleen vuosittain kokoontumisia ja matka-ajoja eri puolille Suomea, sekä ajoneuvojen entisöintiä käsitteleviä neuvontatilaisuuksia.

Seura tuottaa kuorma-autoperinnettä, ajoneuvojen entistämistä ja kuljetuskulttuuria käsitteleviä kirjallisia julkaisuja ja videotallenteita, sekä kerää ja taltioi alaan liittyvää materiaalia.

Seuran aloitteesta on vuonna 1992 nimetty museotieksi vanhan Jäämerentien legendaarisin osuus, Inarin kunnassa sijaitseva Magneettimäki.
Kaunispään tunturin pohjoisrinteellä sijaitsevan museotien varrelle seura pystytti syksyllä 1993 muistomerkin Jäämeren tiellä ja Petsamossa vuosina 1940-41 liikennöineiden veteraanien kunniaksi yhteistyössä ruotsalaisten Svenska Åkeriförbundetin veteraaniautoharrastajien kanssa Suomen Kuorma-autoliiton ja suomalaisen talouselämän avustuksella.

Veteraanikuorma-autojen Seura ry. toivottaa edustajanne tervetulleeksi tutustumaan tähän ainutlaatuiseen kulttuuriharrastusmuotoon Etelä-Pohjanmaan Keikan 2005 aikana. Ajoreitti ja yleisö-/lehdistötilaisuuksien aikataulut selvinnevät oheisesta liitteestä.

Toimittajilla on myös mahdollisuus päästä haluamansa auton kyytiin ”repsikaksi” tai ”vänkäriksi”.

Annan mielelläni lisätietoja niin tavara-autohistorian tallennuksesta kuin tapahtumastammekin.

oiskotaustaksi

Kuorma-autoperinneterveisin
Veikko Hoppula
puh. 0400 411 952
Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen.

Lisätietoja keikasta myös:
Antti J Kaura, Kauhajoki, puh. 0400 751 800