Juhlakeikka 1996

Kuorma-auto 100 v. Juhlakeikka

"VeteraaniKuorma-autojen Seura ry." järjestää kesäkuussa 1996 jo perinteiseksi käyneen vuosittaisen ajokeikkansa, tällä kertaa reitillä

HELSINKI - KARJAA - PERNIÖ - SALO - TURKU

Ajoon tulee osallistumaan noin 70 vanhaa, 19. vuosisadan kaikilta vuosikymmeniltä peräisin olevaa, kunnostettua kuorma-autoa, vanhin osallistuja on vm.1917.

Kuten seuran keikkaperinteeseen kuuluu, esiintyvät niin autojen kuljettajat ja apumiehet, kuin mukana seuraavat perheenjäsenetkin ko. auton käyttöaikakauden mukaisissa asuissa, mikä antaa oman värikkyytensä tapahtumaan. Seuran tarkoituksena onkin esitellä kuorma-autoilun historiaa mahdollisimman monitahoisesti, ei pelkästään autotekniikan näköpiiristä.

Luvassa on useita eksoottisia automerkkejä ja -malleja, joiden on jo luultu kadonneen maastamme ikuisiksi ajoiksi, mutta joita uutterat harrastajat ovat entisöimällä pelastaneet vielä tulevienkin sukupolvien ihailtaviksi.

Suomalainen kuorma-autojen entisöintiharrastus on maailmanlaajuisestikin tarkastellen ainutlaatuista, tuskin mistään muualta löytyy näin näyttävää ja laajaa taltiointia, kuin täältä pohjoisesta - pitkien kuljetusetäisyyksien maasta.

Ajo-oorteri Kuorma-auto 100v. juhlakeikalle

Maailman vanhin kuorma - auto

ka100v_p

Gottlieb Daimler sai v. 1986 valmiiksi neljä vuotta rakenteilla olleen maailman ensimmäisen kuorma-auton.
Autossa oli 4 hv. kaasuttimella ja hehkuputkisytytyksellä varustettu Phoenix-moottori, neliportainen hihnavaihteisto ja kantavuutta 1,5 tonnia.