Kevätpäiväntasaus 2005

Eura

EURA

Tämänvuotinen kevätkokoontumisemme kutsuu meidät alkajaisiksi tutustumaan Satakuntalaisiin joenvarsimaisemiin Euraan. Eura on Suomen merkittävimpiä kuntia esihistorialtaan. Poikkeuksellisen runsaat, erityisesti rautakautiset löydöt tekevät Euraa tunnetuksi ympäri maailmaa. EU-rahoitteisena projektina on kunnassa toteutettu esihistoriasta kertova näyttely, Naurava lohikäärme, joka toimii kokoontumispaikkanamme. Teollista toimintaa Eurassa on ollut yhtäjaksoisesti yli 300 vuoden ajan. Kauttuan Ruukin alue syntyi vuonna 1689, kun vapaaherra Lorenz Creutz sai vuorikollegiolta luvan perustaa rautaruukin Kauttuan kosken partaalle. Euran kunnan edustaja ottaa meidät vastaan. Paikallinen yritys, Euran erikoispaperit Oy kertoo aamukahvin lomassa kaikkia tavara-autojen omistajia koskevasta tuotteestaan, ajopiirturipaperista. Rautaruukista alkanut teollisuus on synnyttänyt Kauttualle mielenkiintoisen asumis- ja teollisuusympäristön, Kauttuan Ruukinpuiston, jonka läpi ajoreittimme kulkee siirtyessämme Säkylään

SÄKYLÄ

Milpro Oy on 15 vuotta toiminut Sotilasvarustemyymälä Säkylän Köörnummella ja sen yhteydessä toimii myös Säkylän Talvi- ja jatkosotamuseo. Kesäkuussa 2004 avatun uuden näyttelyn teema on TORJUNTAVOITTO 1944. Näyttely kertoo kuvin, kartoin ja runsaiden esineiden avulla taistelusta ja torjuntavoitosta Karjalan kannaksella ja Ilomantsissa kesällä 1944. Esillä on useita isoja tykkejä, panssarintorjuntatykkejä sekä panssarinyrkkejä, joilla oli ratkaiseva osuus torjunnassa.

KÖYLIÖ

Matkamme jatkuu historiallisen Köyliön kirkkosaaren kautta, jossa kulkee todella kaunis ja omaleimainen tie. Sen varrella avautuvat laakeat viljelys- ja järvimaisemat, laidunhaat, kirkko- ja kartanonäkymät sekä Suomen pisin koivukuja. Köyliönjärvellä on poikkeuksellinen asema maamme kansallismaisemien joukossa. Piispa Henrikin marttyyrikuolema Köyliönjärven jäällä vuonna 1156 on muodostunut esihistoriallisen ja historiallisen ajan taitekohdaksi.

VAMPULA

Vampulan puolella kohtaavat menneisyys ja tulevaisuus, kun vanhan ajan kulkuvälineet piipahtavat tervehtimään Suomen uusinta yksityistä lentoasemaa, Vampulan Tuulikkia. Lentopaikan päällikköLeevi K Laitinen (myös huolintaliike Varova Oy:n johtaja) on lupautunut esittelemään meille kenttäänsä ja kalustoaan.

ALASTARO

Alastaron moottorirata on monipuolinen moottoriurheilukeskus Etelä-Suomessa. Keskeisen sijaintinsa ansiosta siitä on kehittynyt suosittu testi- ja kilparata monenlaiselle moottoriurheilutoiminnalle. Radan taustalta löytyy Seuramme kannatusjäsenen, menestyneen ratakisakuskin, Kari Isotalon jykevä hahmo. Museokuormurit ajavat radalla kunniakierroksen, ennen Alastaron kunnan järjestämää lounastarjoilua.Alastaron keskustaajamassa vanha Talouskauppa on idyllinen yksityinen kauppamuseo, jossa voi aistia hyvin viime vuosisadan alun tunnelman. Puodissa piipahdettuamme jatkamme matkaamme Loimijoen rantoja seuraillen kohti saviseudun elämänkeskusta, Loimaata ja siellä avaamistaan valmistelevaa Suomen maatalousmuseota.

LOIMAA

Suomen maatalousmuseo SARKA tähtää valtakunnalliseksi oman alansa erikoismuseoksi joka tallentaa maatalousaiheista esineistöä, konservoi ja säilyttää sitä tuleville polville. Maatalousmuseo tukee ja järjestää alan tutkimustoimintaa ja ylläpitää tätä tarkoitusta varten arkistoa ja kirjastoa. Museo tulee myös välittämään maatalouteen liittyviä perinteitä ja tapoja sekä toimimaan maataloushistorian tietopankkina. Se pyrkii menneisyyteen painottuvasta toiminnastaan huolimatta myös sillaksi tulevaisuuteen. Yhtä paljon kuin se on museo, se on myös elämyskeskus, Maatalouden Heureka, jossa pääsee kokemaan ja näkemään maalla ja maataloudessa asumisen ja tekemisen riemut ja tuskat. Tänne puramme nostalgiset tuliaiskuormamme - eri paikkakuntien lähettämät maatalouden historiaan liittyvät museoesineet. Luovutustilaisuus tulee olemaan näyttävä mediatapahtuma. Tutustuttuamme maatalousmuseon rakennusmiljööhön ja tulevaisuudensuunnitelmiin, onkin aika siirtää automme turvalliseen yöpysäköintiin Vilakone Oy:n piha-alueelle. Loimaalaiset talkoomiehemme ovat hankkineet jopa bussikyydin siirtymiseen hotelliimme Loimaan Seurahuoneelle. Majoituttuamme ja saunottuamme siirrymme viettämään iltaa paikallisväritteisen ohjelman pariin. Iltaruokailumme kustannuksia keventämään ovat auttavan kätensä ojentaneet yhteistuumin Loimaan kaupunki ja vampulalainen Kari Isotalo Oy.

KEVÄTKOKOUS

Sunnuntai-aamun aamiaisen jälkeen alkaa Veteraanikuorma-autojen seura ry:n sääntöjen mukainen kevätkokous. Kokouksessa käsitellään säännöissä mainitut asiat. Kokouksen jälkeen on luvassa akateeminen näkemys siitä, mitä kuorma-autoperinteen tallennuksessakin olisi tiedettävä liikennehistorian vaikutuksista yhteiskunnallisen kehityksen kannalta tarkasteltuna. Aiheesta luennoi taloustieteen professori Ilkka Nummela Jyväskylän Yliopistosta. Nummela on laaja-alainen Suomen taloushistorian tuntija, joka on tutkinut mm. taloudellista eriarvoisuutta, toisen maailmansodan aiheuttamaa taloudellista rasitusta Suomessa, hintoja ja palkkoja Hämeessä vuosina 1541 - 1617 sekä Kuopion kaupungin taloushistoriaa. Vilakone Oy:n piha-alueella ovat automme loimaalaisyleisön ihasteltavina kokouksemme ajan. Kokouksen päätyttyä on n. 100 metallialan ammattilaista työllistävä Vilakone Oy lupautunut vielä esittelemään kevätkeikan osallistujille monipuolista tuotantoaan. Yhtiö suunnittelee ja valmistaa Wille monitoimikoneita sekä Vila työlaitteita. Vuosittainen tuotanto käsittää n. 200 konetta sekä työlaitteet. Tämän kulttuuri- ja perinnepitoisen paketin jälkeen onkin jo hyvä suunnata museokuorma-auton etupuskuri kohti kotikontuja. Moni mielenkiintoinen tutustumiskohde jätti todennäköisesti mieleen kytemään kipinän uudesta visiitistä paikkakunnalle.

Lauantai 19.3.2005

 • 9.00 Kokoontuminen Esihistorian Opastuskeskus Eura, Eurantie 18
 • 9.00 - 10.00 Lounasravintola apIdylli Yleisötilaisuus
 • 10.00 Eurantie - Turuntie - Sepäntie (Ruukinpuiston läpi) Turuntie
 • 10.15 - 11.15 OY MILPRO LTD Säkylä, Kiertotie 2, (Köörnummen teollisuusalue)
 • 11.15 Kiertotie - Vetikontie - Säkyläntie - Peipohjantie - Kepola - Kirkkosaari - Yttilä - Vankila - Matkusjoentie - Lentokenttä Tuulikki
 • 12.00 - 12.30 Lentopaikka Vampulan Tuulikki Yleisötilaisuus
 • 12.45 - 14.15 Alastaron Moottoriurheilukeskus Yleisötilaisuus
 • 14.15 Moottoriurheilukeskus - Alastaron keskusta (Pysähdys Talouskaupalla) - (joenvarsitie) Kurittula - Hirvikoski
 • 15.00 - 17.00 Suomen Maatalousmuseo SARKA Autonäyttely ja yleisötilaisuus
 • 17.00 - SARKA - Loimaan keskusta - Vilakone Oy
 • 18.00 Hotelli Seurahuone Loimaa Illanvietto

Sunnuntai 20.3.2005

 • 9.00 - 12.00 Autonäyttely/Vilakone Oy:n piha-alueella.
 • 9.00 - 11.00 Veteraanikuorma-autojen Seura ry:n kevätkokous.