Kevätpäiväntasaus 2007

MUSEOKUORMA-AUTOJEN KOLONNA KEVÄÄN AIRUENA MÄNTYHARJULLE

Veteraanikuorma-autojen Seura ry:n vuosittainen ”Kevätpäiväntasaus” -ajotapahtuma kokoaa Mäntyharjun seudulle ainutlaatuisen, noin 30 historiallista museokuorma-autoa käsittävän kavalkadin 31.3.2007.

Kaluston kehitys 20-luvun ”kantti kertaa kantti” –hopasta 60-70-luvun vaihteen ”tehokkaisiin” kuormureihin on yhdellä kertaa nähtävissä ja arvioitavissa. Tarkoin alkuperäisasuunsa entistetyt vanhat kuormajuhdat ja niiden ajan hengen mukaisesti sonnustautunut kuljetushenkilöstö saavat aitoudellaan monen sydämen lämpenemään. Kuormalavalla keikkuvat vanhat perinne-esineet täydentävät mielikuvaa vuosikymmenten takaisesta elämänmenosta ja kuljetuskulttuurista.

Seuran jäsenet toimivat tahoillaan eri puolilla Suomea kuljetuskulttuurin perinteen tallentajina. Perinnetallennus sisältää paitsi ajoneuvojen ja niiden lisälaitteiden konservointia, entistämistä ja museointia, myös kaiken näiden käyttöön liittyvän tiedon keräämistä ja arkistointia. Julkisilla esiintymisillään Seura haluaa muistuttaa kansalaisia historian tuntemuksen tärkeydestä ja aktivoida samalla entistä laajempia piirejä yhteistyöhön tallentamaan arvokasta perinnettämme.

Ajotapahtumien vaihtelevalla reitti- ja tutustumiskohdevalinnalla halutaan tutustuttaa eri puolilta maatamme saapuvat perinnetallennuksen harrastajat kunkin seudun omimpaan kulttuuriin ja paikallisiin yrityksiin. Tällä kertaa tutustumme kauneudestaan kuuluun Mäntyharjun seutuun. Mäntyharjun yrityksistä tutustumiskohteinamme ovat Veisto Oy, joka on yksi maailman johtavista suurtehosahakoneiden toimittajista, sekä raskaan kaluston ja päälirakenteiden parissa toimiva Rekkavaruste Oy.

Estetiikan ja kulttuurin nälkää tyydyttävät tällä kertaa tutustuminen Juhani Pietikäisen museoautokokoelmaan sekä Virransalmen vuonna 1937 valmistuneeseen museosiltaan.